miercuri, 4 mai 2011

Sperante pentru diagnosticarea autismului prin scanari cerebrale

Cercetatorul William Bosl, de la Spitalul de Copii din Boston, spune ca prin utilizarea unei electroencefalograme si programe noi, programe computerizate sofisticate pentru a analiza EEG, a reusit sa identifice corect in proportie de 80%, care din copii au prezentat un risc mare de autism si care nu.

Oamenii de stiinta au constatat de o buna bucata de vreme ca, cu cat un copil care sufera de autism, primeste terapie cat mai devreme cu putinta, cu atat i se imbunatateste competenta lingvistica si abilitatile (comportamentul). In 2007, Academia Americana de Pediatrie a recomandat ca, fiecare copil sa fie testat pentru autism de la varsta de 18 luni, respectiv 24 (luni). Aici, cercetatorii incearca sa gaseasca semnele ce definesc autismul, inainte ca un copil sa arate ca le are.




Intr-un studiu publicat in revista BMC Medicine, specialistii au testat 49 de cazuri. 46 de copii au avut un frate sau o sora diagnosticati cu autism, ceea ce inseamna ca ei insisi prezinta un risc inalt de tulburare de neurodezvolare ( 1 din 110 copii conform Centrelor de Control si Prevenirea Bolilor). Fratele/sora unui copil dignosticat cu autism are 1 din 5 sanse de a prezenta aceleasi tulburari. Ei au fost comparati cu 33 de copii care nu au avut in familie persoane dignosticate cu autism.

Copiii au fost testati cu EEG la 6,9,12,18,24 de luni. Cercetatorii au conectat o retea de 64 de electrozi in jurul capului copilului ce statea in bratele mamei, iar un asistent in cercetare incerca sa capteze atentia copilului. Electrozii au masurat aprinderile imediate de neuroni. Tehnologia EEG este cu mult mai usor de folosit deoarece copilul poate fi treaz, se poate misca, conform spuselor Dr. Geraldine Dawson. Alte tehnologii de imagistica cerebrala, prin rezonanta magnetica, necesita ca cel mic sa fie adormit sau sedat deoarece trebuie sa stea nemiscat in timpul testului. "Nimeni nu doreste sa sedeze un copil sanatos", spune Dawson.

Bosl explica faptul ca noii algoritmi computerizati pe care el i-a dezvoltat, au reusit sa defineasca analizele EEG mult mai bine decat in trecut. Judecand dupa diferentele din activitatea creierului, el si colegii sai au putut afla, care dintre copii se aflau in grupul cu risc ridicat. Ei spun ca a fost o acuratete de aproape 100% atunci cand copiii baietii aveau doar 9 luni. Au fost mai exacti cu fetele bebelus cand aveau doar 6 luni. In ansamblu, cele mai mari diferente in activitatea creierului (cerebrala) au fost observate la 9 luni – adica, mult mai devreme decat atunci cand un copil prezinta probleme de comportment asociate cu autismul. Diferentele in activitatea creierului erau mai mici pe masura ce copilul crestea.

Sarah Paterson, este director al laboratorului de neuroimagistica de la Centrul de Cercetare pentru Autism, de la Spitalul de Copii din Philadelphia. Ea cauta inca cu mult timp inainte semnele de autism iar munca sa, se concentreaza pe diferentele din structura creierului. Paterson spune ca, in cazul in care rezultatele din Boston pot fi confirmate, "este foarte incitant deoarece, gasirea unui semn precoce de autism, este intr-adevar Sfantul Graal". "Studiul trebuie reprodus in laboratoarele lor si de oamenii de stiinta independenti" – afirma ea.

Dr. Max Wiznitzer – pediatru neurologist la Rainbow Babies si Children`s Hospital din Cleveland, Ohio - spune ca cercetarile au dus la "o tehnica cu adevarat fascinanta ce ofera o noua perspectiva de a analiza creierul". El noteaza ca, ceea ce acest studiu nu ne poate spune, consta in ceea ce inseamna cu adevarat diferentele din activitatea creierului, dintre cele doua grupuri de copii. De asemenea, este increzator ca, cercetarile viitoare vor furniza mai multe informatii concrete.

Bosl spune ca primii copii inrolati pentru acest studiu au acum 2 ani, respectiv 3, varsta la care este de obicei detectat autismul. Aceasta le va permite cercetatorilor sa avanseze, si sa se uite inapoi la modelele de activitate cerebrala ale copiilor care, se potrivesc criteriilor clinice pentru autism.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comment