luni, 9 mai 2011

STUDIU: Risc de autism mai mare pentru copiii nascuti iarna

Copiii concepuţi în decembrie prezintă cu 8% mai multe riscuri de a suferi de autism, faţă de cei concepuţi în iulie, potrivit unui studiu american recent, informeaza dailymail.co.uk.
Riscul creşte progresiv până la începutul primăverii, copiii concepuţi în martie prezentând cu 16% mai multe riscuri de a suferi de autism.
În studiul lor, cercetătorii de la „University of California” au luat în calcul peste șapte milioane de copii născuți în intervalul 1999-2000, adică 91% din nașterile care au avut loc în California în perioada menționată.
Au fost identificate în jur de 19.000 de cazuri de copii cu autism, iar concluziile au fost următoarele: copiii concepuți în luna decembrie au un risc cu 8% mai mare de a suferi de autism decât cei născuți în iulie, iar în cazul celor născuți la sfârșitul lui februarie riscul este dublu.
Experții au și explicații: factorii de mediu, precum expunerea gravidei la virusurile de sezon care circulă iarna sau carențele de vitamina D, sintetizată în prezența luminii solare, favorizează apariția autismului la copil.
Studii anterioare: risc crescut de autism la copiii născuți primăvara
Rezultatele studiilor anterioare pe aceeași temă  variază. Studii efectuate în Israel, Danemarca și Suedia au identificat un ric crescut de autism în cazul copiilor născuți în martie.
Alte studii efectuate în Canada, Japonia, SUA și Marea Britanie au identificat un risc crescut de autism la copiii născuți primăvara. Studiile anterioare nu au avut aceeași amploare însă.
Autismul, „piedică” în calea vorbirii și relaționării
Autismul este o tulburare a creierului care afectează abilitatea copilului de a comunica și a relaționa cu cvei din jur. În mod tipic, părinții devin îngrijorați atunci când observă că copilul lor nu începe să vorbească și nu răspunde precum ceilalți copii de aceeași vârstă.
De regulă, copiii cu autism nu au o dezvoltare a vorbirii normală și pot să pară surzi, deși testele de audiometrie sunt normale. Deși această boală durează toată viața, tratamentul poate ameliora semnificativ viața persoanelor autiste.  

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comment