marți, 12 aprilie 2011

Recunoasteti semnele timpurii ale autismului infantil in 11 pasi!

Am gasit clipul acesta pe youtube si mi s-a parut extrem de simplu de inteles si de bine facut. In 11 pasi, sunt descrise elementele de baza ale observarii pertinente ale prezentei simptomatologiei autismului la copii. Clipul este realizat in limba engleza, dar este usor de inteles. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu engleza, incerc sa rezum mai jos, in limba romana, aceste etape.

1. Fiti atenti la momentul in care copilul incepe sa gangureasca. Aceasta achizitie apare, de regula, atunci cand copilul are circa 5 luni;
2. Intre 6 si 9 luni, copilul trebuie monitorizat in ceea ce priveste contactul vizual. In aceasta perioada, copiii incep, in mod normal, sa zambeasca. Copiii cu autism evita, in general, contactul vizual.
3. Cand copilul produce primele sunete, incercati sa initiati cu el jocuri interactionale. Produceti sunete similare si observati daca va raspunde.
4. Verificati daca micutul/micuta raspunde atunci cand ii este rostit numele. Acest pas ar trebui incercat atunci cand copilul are in jur de 10 luni. Copiii cu autism nu reactioneaza atunci cand  sunt strigati si nici nu solicita atentia persoanelor din jur. SFAT: este posibil ca lipsa reactiei copilului la strigarea numelui sa fie cauzata de afectiuni ale aparatului auditiv, asa ca un control la medic nu ar strica.
5. Observati comportamentul copilului in jurul varstei de 12 luni. Acum, el/ea ar trebui sa arate cu degetul, sa apuce diverse obiecte si sa incerce sa vorbeasca.
6. Testati sensibilitatea copilului la sunete puternice si la atingere. De regula, copii afectati de autism sunt hipersensibili la zgomote si la atingere. Atentie, le este caracteristica reactia slaba la durere.
7. Observati daca sunt atenti, concentrati. De regula, copiii sunt atrasi de obiecte favorite sau de parti ale unui obiect; in aceeasi masura, observa daca cineva paraseste grupul/spatiul sau daca altcineva intra in acesta.
8. Fiti foarte atenti la actiunile repetitive, asociate cu spectrul autismului: miscarea capului/corpului inainte-inapoi, falfaitul mainii sau rotirile/invartirile dese si indelungi "in jurul propriei axe".
9. Notati faptul ca cei afectati de autism opun rezistenta tuturor actiunilor care ii scot din rutina agreata. Incercati sa ii sugerati actiuni diferite atunci cand copilul este implicat in dezvoltarea unui comportament rutinal.
10. Fiti atenti la vocabularul copilului. In jurul varstei de 18 luni, majoritatea copiilor stiu sa articuleze o serie de cuvinte, iar atunci cand au 2 ani, acestia incep sa "lege" cate doua cuvinte.
11. Exista copii cu autism care ofera iluzia unei dezvoltari firesti, pana la 18 - 24 de luni, atunci cand se produce un blocaj sau o regresie, identificabile mai ales la nivelul limbajului.

Daca observati unul dintre aceste semne, cereti opinia medicilor sau specialistilor. O detectare timpurie a prezentei uneia dintre afectiunile din spectrul autismului este extrem de utila in ceea ce priveste reusita interventiei de specialitate asupra copilului. De asemenea, tineti cont de faptul ca daca unul sau altul dintre simptomele descrise in cei 11 pasi se produc in cazul copilului dumneavoastra, nu este de presupus neaparat ca acesta are autism.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comment