miercuri, 25 mai 2011

Campanie Autism Romania

Postez mai jos ad-ul ultimei campanii marca Autism Romania, care isi propune sa atraga atentia asupra faptului ca dificultatile prin care trece o persoana cu autism se rasfrang asupra intregii sale familii.

miercuri, 11 mai 2011

Terapia muzicala poate face minuni

Mi-am propus sa va impartasesc cateva lucruri importante legate de o maniera terapeutica mai putin adoptata in Romania in tratarea autismului, dar nu fara rezultate spectaculoase. Este vorba despre terapia muzicala, acceptata in Statele Unite inca din anii `40 si in Marea Britanie in `50 si `60. In 1999, terapia muzicala a devenit o profesie recunoscuta de stat in Anglia. Desi terapia muzicala poate fi folosita si pentru persoane cu alte disfunctiuni fizice, cognitive si emotionale, prezinta beneficii speciale pentru persoanele cu autism. Iata, mai jos, cateva exemple video. 







Terapia muzicala este recunoscuta drept profesie in peste 50 de tari. Mai mult, a fost infiintata o Federatie Mondiala a Terapiei Muzicale, pentru a promova intelegerea, folosirea si dezvoltarea terapiei muzicale pentru comunitatea internationala a sanatatii mentale.

Tratamentele sunt bazate pe faptul ca orice persoana reactioneaza la muzica. Specialistii descriu acest fenomen ca pe o orchestratie a reglarii sinelui. 

1/38! Prevalenta autismului, mai mare decat s-a crezut pana acum

O echipa de cercetatori de la universitatile americane Yale si George Washington au finalizat, recent, un studiu prin care, folosind o metoda de observare si diagnosticare noua, s-a stabilit ca 2,6% din populatia Coreei de Sud prezinta o afectiune din spectrul autismului. Este o rata de afectare mult mai mare decat cea estimata pana acum, pentru ca, in traducere, aceasta inseamna ca 1 din 38 de copii este afectat de autism. Prezentat in American Journal of Psychiatry, studiul a avut in vizor 55.000 de copii cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani, aflati atat in sistemul national de educatie, cat si sub jurisdictia serviciilor speciale educationale.

luni, 9 mai 2011

STUDIU: Risc de autism mai mare pentru copiii nascuti iarna

Copiii concepuţi în decembrie prezintă cu 8% mai multe riscuri de a suferi de autism, faţă de cei concepuţi în iulie, potrivit unui studiu american recent, informeaza dailymail.co.uk.
Riscul creşte progresiv până la începutul primăverii, copiii concepuţi în martie prezentând cu 16% mai multe riscuri de a suferi de autism.
În studiul lor, cercetătorii de la „University of California” au luat în calcul peste șapte milioane de copii născuți în intervalul 1999-2000, adică 91% din nașterile care au avut loc în California în perioada menționată.
Au fost identificate în jur de 19.000 de cazuri de copii cu autism, iar concluziile au fost următoarele: copiii concepuți în luna decembrie au un risc cu 8% mai mare de a suferi de autism decât cei născuți în iulie, iar în cazul celor născuți la sfârșitul lui februarie riscul este dublu.

joi, 5 mai 2011

INTERVIU Autismul, "o realitate care trebuie înfruntată cu mult curaj şi dragoste"

Zilele acestea, am descoperit un interviu foarte interesant in Romania Libera, acordat de mamica unui copil cu autism. Cristina Ştefan din Târgu Mureş, o mămică a unui băieţel autist de 9 ani, a reusit sa faca, cu multe eforturi, demersurile necesare pentru deschiderea unui centru pentru tratarea autismului.

miercuri, 4 mai 2011

Sperante pentru diagnosticarea autismului prin scanari cerebrale

Cercetatorul William Bosl, de la Spitalul de Copii din Boston, spune ca prin utilizarea unei electroencefalograme si programe noi, programe computerizate sofisticate pentru a analiza EEG, a reusit sa identifice corect in proportie de 80%, care din copii au prezentat un risc mare de autism si care nu.

Oamenii de stiinta au constatat de o buna bucata de vreme ca, cu cat un copil care sufera de autism, primeste terapie cat mai devreme cu putinta, cu atat i se imbunatateste competenta lingvistica si abilitatile (comportamentul). In 2007, Academia Americana de Pediatrie a recomandat ca, fiecare copil sa fie testat pentru autism de la varsta de 18 luni, respectiv 24 (luni). Aici, cercetatorii incearca sa gaseasca semnele ce definesc autismul, inainte ca un copil sa arate ca le are.