duminică, 1 aprilie 2012

2 Aprilie – Ziua internațională de conștientizare a autismului


De cinci ani, organizațiile mondiale și nationale se solidarizează cu persoanele cu autism și devin „vocea lor”  arătând lumii întregi că acestea există, rata de incidență a afeciunii fiind de 1 la 100 conform ultimelor statistici internaționale.
Ca in fiecare an, și organizațiile din România marchează acesta zi importantă, prin diverse activități și evenimente, pentru a atrage atenția oamenilor, dar mai ales a autoritatilor și instituțiilor statului, asupra nevoilor persoanelor cu autism și ale familiilor lor.

În București, organizațiile care luptă pentru drepturile persoanelor cu autism s-au unit într-o acțiune comună pentru ca vocea lor să fie mai puternică.

Astfel, în noaptea de 2 Aprilie, sunt luminate în albastru 4 clădiri importante din Bucuresti: Parlamentul, Arcul de Triumf, Ateneul Român, Hotel JW Marriott, Guvernul.   Această activitate face parte dintr-o mișcare internațională inițiată de organizația americană Autism Speaks în anul 2011.



Pe 2 Aprilie, începând cu ora 11.00, în Piața Universității – Parcul Colțea, părinți și copii, voluntari, specialiști și persoane publice construiesc împreuna funda puzzle multicoloră, simbol internațional al autismului.
De la ora 12.00 pornesc cu toții într-un marsș de solidaritate cu persoanele cu autism, către Piața Unirii, unde vor lansa sute de baloane albastre.

Tot în Piața Unirii, bucureștenii vor avea chiar ocazia de a se „pune in pielea” unei persoane cu autism, aflând cum se simte aceasta într-o societate care o izolează. Este vorba despre evenimentul intitulat Zona gri, care va incerca sa sensibilizeze trecătorii asupra faptului ca persoanele cu autism trăiesc, zi de zi, într-o zonă obscură, guvernată de “reguli“ precum: ignorarea și privarea de drepturi elementare – dreptul de a merge la o școală de masă, dreptul de a frecventa medii sociale tipice etc.

Concomitent, acțiuni de solidarizare cu persoanele cu autism au loc în Bacău, Baia Mare, Brașov, Cluj, Craiova, Focșani, Iași, Oradea, Timișoara, ș.a.

Evenimentele din Bucuresti sunt organizate de: Fundația Romanian Angel Appeal, Asociația Învingem Autismul, Autism România, Centrul Horia Moțoi, Asociația Help Malin, Asociația Națională a Copiilor și Adulților cu Autism din România, Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată, Asociația pentru Intervenție Terapeutică în Autism, Fundația Copii în Dificultate, Centrul Don Orione, Asociația Puzzle România, Centrul New Odyssey.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comment