luni, 29 august 2011

ESTE OFICIAL: Autismul, risc mai mare decat se estimase intr-o familie deja afectata

Riscul ca un copil să sufere de autism este mai mare decât se credea până acum când unul dintre părinţi sau mai mulţi dintre fraţii sau surorile mai mari sunt deja afectaţi de acest sindrom complex, potrivit unei noi estimări, publicată luni în SUA şi citată de AFP. Această probabilitate - estimată înaintea acestei cercetări a fi între 3 şi 10 % - este în realitate 18,7 %, arată un vast studiu internaţional efectuat de cercetători ai Universităţii Californiei din Davis şi de M.I.N.D. Institute care face parte din ea. La băieţi, riscul de autism este mai mare - peste 26 % - şi depăşeşte 32 % dacă doi sau mai mulţi dintre fraţii lor mai mari sunt autişti.


Circa 80 % dintre toţi copiii autişti sunt băieţi, fapt confirmat în acest ultim studiu efectuat pe 664 copii în vârstă medie de opt luni la începutul cercetării şi din care două treimi au fost studiaţi înainte de vârsta de şase luni.

În familiile care au deja un copil suferind de autism, rata sindromului la fraţii săi şi surorile sale mai mici este de 20,1 %. Ea trece de 32,2 % dacă mai mulţi sunt autişti. Doar 37 dintre participanţii la studiu intră în această ultimă categorie. Cercetătorii au urmărit participanţii până la vârsta de trei ani, când au fost testaţi pentru autism.

"Acesta este studiul cel mai extins întocmit vreodată despre fraţii şi surorile mai mici ale copiilor autişti", potrivit Dr Sally Ozonoff, profesor de psihiatrie şi de ştiinţe ale comportamentului în M.I.N.D. Institute şi principal autor al acestei cercetări.

"Niciun studiu până în prezent nu a pus în evidenţă un risc atât de ridicat de autism pentru aceşti copii", adaugă ea într-o comunicare ştiinţifică, apărută în ediţia on line a publicaţiei Journal Medical American Pediatrics.

Dintre cei 664 de participanţi, 132 de copii au fost diagnosticaţi ca afectaţi de "tulburări ale spectrului autistic" /TSA/, care regrupează autismul şi alte tulburări ale dezvoltării, în timp ce 54 au fost diagnosticaţi ca fiind autişti şi 78 - ca atinşi de o formă atenuată a acestui sindrom, precizează autorii acestei cercetări.

Ei subliniază de asemenea indicaţiile foarte nete ale rolului jucat de factorii genetici în dezvoltarea autismului, o tulburare complexă care afectează capacităţile copilului de a gândi, comunica, interacţiona social şi a învăţa.

Centrele federale americane de control şi prevenire a maladiilor /CDC/ estimează că autismul afectează un copil din 110 născuţi în prezent în SUA. (SURSA: Agerpres)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comment