vineri, 3 iunie 2011

3-4 iunie: Congres pentru tinerii cu sindromul Asperger

Pe 3 si 4 iunie participantii in proiectul transnational Autism Conection Europe -ACE , tineri cu
Sindromul Asperger si Autism Inalt functional din Slovenia, Romania, Estonia si Marea Britanie, se vor intalni din nou, de data aceasta in Estonia, in Tartu, orasul de origine al majoritatii participantilor estonieni. Acestia vor avea din nou un week-end de distractie impreuna, de explorare a orasului, de familiarizare cu cultura si bucataria estoniana, de cunoastere reciproca, de consolidare a legaturilor formate online si in decursul celor 4 congrese de pana in la aceasta data: 2 in Liubliana, in Catania si Oxford.

Pe 03 iunie va fi organizata la Tartu o conferinta, in cadrul careia organizatiile partenere in proiect vor prezenta situatia persoanelor cu autism din tara lor si serviciile de sprijin existente. Tinerii adulti cu ASD vor lua si ei parte la conferinta si vor prezenta punctul lor de vedere asupra proiectului ACE si experienta pe care au castigat-o in cadrul acestui proiect. AUTISM ROMANIA participa in acest proiect cu 4 tineri si adulti cu Sindorm Asperger si autism inalt functional.

Despre proiectul ACEProiectul ACE este coordonat de Centrul pentru Autism-Slovenia, parteneri in proiect fiind Societatea Estoniana de Autism, Universitatea Oxford Brooks din Marea Britanie, Autism Romania si Organizatia Internationala Autism Europe. Proiectul este finantat 80% prin programul de invatare pe toata durata vietii – subprogramul Grundtvig. Se asteapta un impact la nivel personal al participantilor, abilitati de comunicare si sociale ale beneficiarilor mai dezvoltate ( independenta, cetatenie activa), competente mai ridicate in tehnologia informationala, precum si la nivelul sistemului (constientizare a autismului, acceptare, schimbari de politici, metodologie UE).
Principalele activitati la care au participat adultii cu ASD: Workshopuri de pregatire in tehnologia informationala, au invatat cum sa comunice in retelele de socializare (facebook), s-au informat despre riscurile comunicarii online si pericolele internetului, s.a; Participarea la congrese internationale, unde adultii cu ASD isi intalnesc colegii din celelalte tari, sunt implicatii in diverse activitati sociale, recreative, isi prezinta problemele si realizarile in fata expertilor, a autoritatilor publice. Inaintea fiecarui congres international se organizeaza workshopuri de pregatire despre tara ce urmeaza a fi vizitata, cultura sa, limba, istorie, clima, etc. Proiectul a inceput in noiembrie 2009 si se va sfarsi in octombrie 2011.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comment